Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Maj 30, 2017 in Takie ta... |

Różne oblicza bakłażana w kuchni

Różne oblicza bakłażana w kuchni

Bakłażan jest jednym z mniej docenianych warzyw, które dopiero powoli zaczyna zdobywać uznanie i miejsce na polskich stołach. Warto zainteresować się tym produktem, gdyż potrafi wnieść dużo smaku oraz nowych, ciekawych możliwości w naszej kuchni. Jak przygotować bakłażana, żeby był idealny?

Metody przyrządzania bakłażanów

Aby bakłażan stał się pysznym dodatkiem lub głównym składnikiem dań, najlepiej poddać go obróbce termicznej. Można zrobić to tradycyjną metodą, która wciąż jest wykorzystywana w wielu krajach, czyli usmażyć plastry warzywa na patelni. Aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję można również przeprowadzić pieczenie bakłażana w piekarniku lub grillować go na specjalnej patelni lub w sezonie na grillu w plenerze.

Do czego można dodawać bakłażany?

Bakłażany idealnie komponują się z mięsami oraz w mieszance grillowanych warzyw. Mogą być również dodawane do wszelkiego rodzaju makaronów lub sałatek. Istnieje również szereg przepisów na dania, w których bakłażan jest główną gwiazdą. Warto choćby wspomnieć pyszne, tradycyjne faszerowane bakłażany z pastą z orzechów włoskich. To danie kuchni gruzińskiej zdobywa w ostatnim czasie rzesze zwolenników na całym świecie.