Pages Menu

Categories Menu

Posted by on kwi 17, 2018 in Takie ta... |

Jadalne grzyby wiosną

Wbrew powszechnym opiniom – czyli o sezonie na grzyby

Sezon na grzyby? Pierwsze skojarzenie to z pewnością wrzesień, pewnie dlatego, że jest to początek wysypu borowików i podgrzybków -jednych z bardziej znanych polskich grzybów jadalnych. Tymczasem – co dla wielu może być zaskoczeniem sezon na grzyby rozpoczyna się już wiosną. Jest to z pewnością dobra wiadomość dla amatorów grzybobrania – nie muszą czekać kolejnego 6 miesięcy, aby skosztować swoich ukochanych smakołyków.

Co warto wiedzieć

Jest to też dobry czas aby poszerzyć swoją wiedzę na temat jadalnych grzybów wiosennych w końcu ten sezon jak każdy inny rządzi się swoimi prawami – natura uwielbia nas zaskakiwać. Grzybów wiosną szukamy nie tylko w lasach, warto rozejrzeć się w okolicach łąk, pól, terenów bardziej podmokłych jak i również dokładnie należy patrzeć pod nogi we własnym ogrodzie nigdy nie wiadomo na jakie znaleziska możemy trafić. Jednym z hitów wiosennych jest Szyszkówka świerkowa. Jak sama nazwa wskazuje grzyba tego możemy szukać pod świerkami czy też innych jego odmian pod sosnami, gdyż wyrasta on – nawet z głęboko zakopanych – szyszek tych właśnie drzew. Jest to wiosenny grzyb o smacznym kapeluszu– który jest używany w całości do sosów, zup, sałatek, czy marynowania. Inny jadalny grzyb, którego warto znać i rośnie o tej porze roku to twardzioszek przydrożny, z pewnością rozpoznawalny przez bardziej zaawansowanych grzybiarzy. Grzyb ten wyrasta gromadnie na trawnikach i w sadach, czasem tworząc charakterystyczne czarcie kręgi.